Archive | Public Realm RSS feed for this section

All forms of commissioned work and consultation which can be viewed by the public in predominantly exterior public places.

Southampton Station Quarter North

Tuesday 16th September 2014 Southampton A brief site visit today to review the installation of ‘Canal Shore’, as part of the Phase 1 works on the Station Quarter North Project in Southampton managed by Balfour Beatty Living Places for Southampton City Council. This is one of the more direct outcomes of the interpretive and contextual work that I did which was intended to ‘influence’ the design process throughout the project. The project as a whole however is a collaborative process and I have worked with many others in the realisation of this work.

2014-09-16 10.03.50

Mr Thankful Joy was landlord of the Railway Tavern on Blechynden Terrace from 1884 to 1890

‘Mr Thankful Joy – Landlord of the Railway Tavern 1884 – 1890. Bombed 22nd June 1940’

  Thankful Joy: born 1836 – died 1913, aged 78, Market Gardener of Shirley. Father – Thankful Joy – also a Market Gardener Births & Marriages Records SCC Archives The Railway Tavern aka West Station Tavern, was situated at No 12 Blechynden Terrace. 17 Public Houses have graced the local area over the last 100 years. There were also many beer retailers too. To counter this, a number of Temperance Hotels & Houses were established. ‘Southampton Inns & Taverns’. Tony Gallaher 1988. SCC Archives Ref: C4 / 1861 Census & Kelly’s Directory 1877.

2014-09-16 10.09.28

The ‘Heart of Oak’ Public House was on nearby Hill Street. The whole street was demolished in the 1960’s to make way for Wyndham Court

2014-09-16 10.17.46

In 1847, Lady Charlotte Fitzroy lived at No 1 Blechynden Terrace 

‘In 1847 Lady Charlotte Fitzroy lived at No 1 Blechynden Terrace. Joseph Hill, Surveyor, lived at No. 6’

In 1847 No.1 Blechynden Terrace was a large detached villa to the south of the current carriageway at the bottom of Kingsbridge Lane. Its ornamental gardens ran down to the shoreline of the Test Estuary. These eventually became the goods yard for the railway as the land was reclaimed from the sea.

2014-09-16 10.05.21

Looking east along Blechynden Terrace towards Kingsbridge Lane & the Civic Centre

2014-09-16 10.09.57   2014-09-16 10.12.02           2014-09-16 10.06.05

‘Wyndham Court is a Brutalist building’

  Wyndham Court is a block of social housing in SouthamptonEngland. It was designed by Lyons Israel Ellis for Southampton City Council in 1966, and is located near Southampton Central Station and the Mayflower Theatre. Wyndham Court includes 184 flats, three cafes or restaurants and 13 shops, and was completed in 1969. The building replaced the original dense footprint of small streets and courts, which had remained unchanged on this site since pre-1846. The area was badly bombed during Southampton’s blitz & never recovered. Architecturally, it is suggested that the form of Wyndham Court evokes cruise ships, which sailed from the nearby Port of Southampton. English Heritage described its irregular facades as “sculptural and expressive” & the architects’ use of white concrete was intended to be sympathetic to older civic buildings, which dominate the city centre.   2014-09-16 10.07.44

‘…the kerb edge marks the route of the Southampton & Salisbury Canal…an ill-fated venture 1795 – 1808’

The carriageway of Blechynden Terrace is generally understood to be the filled in canal basin of the Southampton & Salisbury Canal. The original villas along Blechynden Terrace, destroyed by bombing during WWII, were built in 1830 along the edge of the now filled-in basin. ‘The Bankrupt Canal’. 1795-1808. Yellow Southampton Papers No.5   2014-09-16 10.14.13   2014-09-16 10.25.38

‘it was so busy at weekends there was no room to sit down at high tide…’

Pre-1847 & the coming of the railway, the area was described as ‘Southampton’s Riviera’. REF.16/7/82 HS.h. History Localities. SCC Libraries & Archives. Local History & Maritime.

2014-09-16 10.22.39

Looking west along Blechynden Terrace, with Wyndham Court on the right hand side, towards Southampton Central Station on the left. This was the historic shoreline of the River Test Estuary.

2014-09-16 10.12.40

Central Chelmsford – public art in progress

Detailed design for the Inset text to the Eastern set of steps. Central Chelmsford.

Detailed design for the Inset text to the Eastern set of steps. Central Chelmsford.

 

Detailed design for the text to the York stone steps. Central Chelmsford.

Detailed design for text to the Southern set of York stone steps. Central Chelmsford.

Ashfield  Ltd released some images of sample details for the York Stone steps with inset granite text. All looking very good & can’t wait to see a finished step. The text is in a mid grey honed granite. When wet this will become darker and much more of a contrast to the York Stone. Hopefully Ashfield will issue more images as the works progress.

Details of the text for several steps are used here on a sample panel awaiting approval.

Details of the text for several steps are used here on a sample panel awaiting approval.

Details of partial words and phrases - "Calm & quietude', 'Can you see the Can?' & 'Hurricane'. Inset granite text to York stone step.

Details of partial words and phrases – “Calm & quietude’, ‘Can you see the Can?’ & ‘Hurricane’. Inset granite text to York stone step.

Text sample images. Central Chelmsford project.

Text sample images. Central Chelmsford project.

 

Station Quarter North – Southampton & ‘Canal Shore’ artwork

A few more images of the installation of the ‘Canal Shore’ artwork  and highway works have been issued by Balfour Beatty from the site of the Phase 1 Station Quarter North project in Southampton.

Blended Granite for highway and pavement.

Blended Granite for highway and pavement.

Blended Granite for highway and pavement.

Blended Granite for highway and pavement.

Black basalt kerb detail with water jet cut & inset granite text.

Black basalt kerb detail with water jet cut & inset granite text.

Black Basalt kerb detail with water jet cut & inset granite text.

Black Basalt kerb detail with water jet cut & inset granite text.

Station Quarter North, Southampton

I travelled down to Southampton for a site visit to review the basalt kerbs installed along Blechynden Terrace.

Looking East along Blechynden Terrace towards Central Station, with the Grade 2 listed Brutalist Wyndham Court on the right hand side. The kerbside artwork feature is 290 metres long & features an inset narrative relating to to specific events and places along the line.

Looking East along Blechynden Terrace towards Central Station, with the Grade 2 listed Brutalist Wyndham Court on the right hand side. The kerbside artwork feature is 290 metres long & features an inset narrative relating to to specific events and places along the line.

These robust blocks form the kerb edge to the ‘Canal Shore’ artwork currently in production by Hardscape up in Halifax.  Some corner quadrant features have been installed. This feature runs from outside the Station Forecourt, to the bottom of West Park Rd and Kingsbridge Lane. This text based work – the text is created via water jet cutting and inlaying a contrasting granite into the basalt – is 290 linear metres long x 795mm wide. The text slabs have arrived on site, but awaiting installation in July.

 

Draft artwork for part of the text feature 'Canal Shore'.

Draft artwork for part of the text feature ‘Canal Shore’.

Draft Artwork of text for 'Canal Shore'.

Draft Artwork of text for ‘Canal Shore’.

Draft setting out of text for the 'Canal Shore' detail.

Draft setting out of text for the ‘Canal Shore’ detail.

Robust basalt blocks  from Hardscape on site awaiting installation as part of the kerbside feature 'Canal Shore'.

Robust basalt blocks from Hardscape on site awaiting installation as part of the kerbside feature ‘Canal Shore’.

Large scale basalt quadrant blocks installed on site along Blechynden Terrace.

Large scale basalt quadrant blocks installed on site along Blechynden Terrace.

 

 

 

Margate Flood and Coast Protection Scheme, aka ‘Margate Steps’ wins Town Pride Award !

On Thursday 8th May 2014, at an event at the Walpole Bay Hotel in Cliftonville, the Margate Flood and Coast Protection Scheme, aka ‘Margate Steps’ was awarded a Town Pride Award 2014 by the Margate Civic Society.

Margate Civic Society, Town Pride Award 2014

Margate Civic Society, Town Pride Award 2014

This follows the 2013 award given to the project at the Institution of Civil Engineers (ICE) South East England Engineering Excellence Awards 2013. This award was particularly welcomed as it recognised the benefit of the project in enhancing the experience of its host community. The project team behind the scheme received the award from ICE Senior Vice President, Geoff French, at a ceremony which was held at Leeds Castle on Friday 7 June. The awards recognise the best civil engineering projects across South East England with the judges looking for projects that deliver a real benefit to society through the knowledge, skills and professional expertise of civil engineers.

The new Kings Stairs, Margate Steps

Margate Steps, Sunset

Margate Steps, Sunset

The revetment steps are  now almost a year old and appear to have been really taken to heart by both the community & visitors alike. As well as fulfilling a vital role as protection from the risk of flooding, the defences were designed as a stepped revetment which accommodates integrated seating and lighting to provide an incredible amenity and public realm from which to enjoy Margate’s famous coastal views and sunsets.

Margate Steps at High Tide

Margate Steps at High Tide

 

hybrid 1e

Central Chelmsford

This is the development as seen from  the southern edge of the site, looking north.

This is the Central Chelmsford development as seen from the southern edge of the site, looking north.

Draft designs for granite inset text to York stone steps & cnc routed text to timber seating of 'The Steps' at the southern end of the site.

Draft designs for granite inset text to York stone steps & cnc routed text to timber seating of ‘The Steps’ at the southern end of the site.

The Central Chelmsford development has been in progress on site since 2012.  I was commissioned to join the team as project artist in January of this year.

The integrated project team is made up of :

Client: Genesis Housing Association. Main Contractor: Denne. Project Managers: Bidwells. Architects: PTEarchitects. Landscape Architects: Area Landscape Architects. Arts Consultant: Frances Lord

You can hear more on the project via this link: http://www.youtube.com/watch?v=orYUpbnacis

The site has a number of key buildings which were once a part of of Anglia Ruskin University. 507 new homes as well as retail and offices will make up the new development. The project is delivering a new community in Chelmsford.

One of the most historic & resonant as well as the earliest buildings on the site is the Grade II listed Anne Knight building, a former Friends Meeting House from 1824. Named after one of Chelmsford’s most distinguished women, Anne Knight 1786 – 1862. Anne Knight was a Quaker and a stalwart Anti Abolitionist, attending the World Anti Slavery Convention meeting held in London in 1840. Her views and correspondence on women’s rights led to her publishing what is considered to be the very first leaflet on women’s suffrage in 1847.

I have also responded to the landscape plans and architectural flow  & rhythm of the site as well exploring how the various elements  & spaces of the site are navigated and used by pedestrians. As the hub of a new community, the communal areas of the development are important places for people to take ownership of.

As well as collaborating with the project team I am also working and collaborating with several manufacturers and specialist contractors such as Hardscape, Ashfield Ltd & City Squared on elements of paving, seating and steps throughout the site, where interventions will be made via cnc routed text into timber and water jet cut and sandblasted granite.

I am working with City Squared in Leeds to develop the bespoke timber seating as well as to perfect the cnc routed text applied to the the timber.

I am working with City Squared in Leeds to develop the bespoke timber seating as well as to perfect the cnc routed text applied to the the timber. I have most recently been in discussions with a typographer to ensure that all the text is delivered with clarity and distinction.

Draft visual for proposal to sandblast detail onto a large granite platform seat.

Draft visual for proposals to sandblast detail onto a large granite platform seat.

An aerail view of the site which sits adjacent to the railway line

An aerial view of the site which sits adjacent to the railway line – outlined here in red.

Black brick curving facade of The Gate which forms the key elevation on site

Vertically set, black brick curving facade of The Gate which forms the key elevation & gateway on site

Draft scope for timber seating and granite detailing within The Place

Detail: Plan drawings & draft scope for timber seating and granite detailing within The Place

There are a number of brick built tree planters within The Place. Several of them have timber seating detailed as part of the artwork scheme. This large timber platform seat with longitudinal timbers will have text added via cnc routing.

There are a number of brick built tree planters within The Place. Several of them have timber seating detailed as part of the artwork scheme. This visual for a  large timber platform seat with longitudinal timbers  is still in development. It will also have text added via cnc routing. Visual by City Squared.

Draft text to York Stone double step risers with timber seat

Draft: Granite text to York Stone double step risers with timber seat

Draft visual of The Steps, with inset text to York Stone risers and digital manifestation to the glazed curtain wall.

Early draft  visual – an elevation drawing of The Steps, with inset granite text to York Stone risers and digital manifestation to the glazed curtain wall.

A clear water day in Margate. Margate Steps revisited.

On 9th May 2014, the Margate Flood & Coast Protection Scheme, aka the Margate Steps will have been officially opened for a year. It is rewarding to see that:

1. The sea defence works are working !…the storms over winter clearly tested the engineering.

2. That the wonderful amenity space we envisaged (over and above its primary function as a sea defence works) would have become such an addition to the Margate sea front environment. I will be posting images and text from the project’s history over the coming weeks.

It was an amazing project to be involved with. I promised myself I would swim off the steps at high tide to celebrate the opening. I missed my opportunity, so am trying again ! Look out for the guy in a wet suit trying hard not to look cold !

A video of Margate Steps can be seen here on its official opening day on 9th May 2013.

Winner: The project was awarded the ‘Community Award’ at the Institution of Civil Engineers (ICE) South East England Engineering Excellence Awards 2013. This award is for schemes, which deliver their engineering objectives whilst achieving secondary benefits for the surrounding community.

I think we can safely say that Margate Steps has benefitted the community.

The blue text outlined below formed a much larger visual narrative prepared to support & inform the designs for the sea defence works. It is made up  of historic, anecdotal and real time events which occurred along the length of the new sea defences.

Mr Brown led the donkeys on Margate Sands for years...

Mr Brown led the donkeys on Margate Sands for years..The blue text images

TOPOGRAPHIC TEXT BLUE 1 _Page_02

The scale of the new public realm and amenity space which the new steps provided can be seen in the aerial images.  Image by Simon Moores

The scale of the new public realm and amenity space which the new steps provided can be seen in the aerial images.
Image by Simon Moores

The scale of the amenity space and public realm which the new sea defences have brought to Margate can be appreciated in this aerial image by kind permission of Simon Moores.

The scale of the amenity space and public realm which the new sea defences have brought to Margate can be appreciated in this aerial image by kind permission of Simon Moores.

A clearwater day on 9th May 2013 when the project was officially opened.

A clearwater day on 9th May 2013 when the project was officially opened.

A clearwater day for the official opening of the project on 9th May 2013

A clearwater day for the official opening of the project on 9th May 2013

 

Tensile Screen, Central Concourse, Jubilee Building, Musgrove Park Hospital

The Jubilee Building Central Concourse Project at Musgrove Park Hospital has now completed on site and the new surgical building was fully opened on 7th April 2014.

This art commission was led by Steven Power, Senior Project Manager for Capital Projects at Musgrove Park Hospital, Taunton along with Architects BDP and Contractor BAM. Specialist contractors Architen Landrell, Metafab Solutions Ltd and Digital Printers VGL were all integral to the success of the design & production. Bronwen Gwillim, formally Art Co-ordinator of Art for Life at the Hospital initially led the commissioning and early stages of the art project in 2012, and handed over to Lisa Harty in her new role as Arts Co-ordinator to oversee its completion.

The tensile artwork, funded by the Heritage Lottery celebrates the completion of the Jubilee Building as well as commemorating the 70th Anniversary of the Hospital originally founded as a US Field Hospital in World War Two.  I worked with the Hospital archive and the archivist Louise Donovan as well as bringing my own experience to bear, having been associated with the Hospital for the last 7 years and Lead Artist on a number of projects.

Final Artwork for the front elevation of the screen.

Final Artwork for the front elevation of the screen.

A library of images was built up with which to collage the artwork. These individual motifs all have a part of the visual narrative to present.

A library of images was built up with which to collage the artwork. These individual motifs all have a part of the visual narrative to present.

Detail: draft artwork

 

Installation in progress in Central Concourse

Installation in progress in Central Concourse

Detail: draft detail for tensile screen

Detail: draft detail for tensile screen

Tensile Screen as seen from from Level 1of Central Concourse

Tensile Screen as seen from from Level 1of Central Concourse

Tensile frame under construction by Metafab Solutions Ltd working for Architen Landrell

Tensile frame under construction by Metafab Solutions Ltd working for Architen Landrell

Tensile frame in construction by Metafab Solutions Ltd

Tensile frame in construction by Metafab Solutions Ltd

 

 

Tensile frame in production by Metafab Solutions Ltd

Tensile frame in production by Metafab Solutions Ltd

Tensile frame under construction by Metafab Solutions Ltd

Tensile frame under construction by Metafab Solutions Ltd

Digitally printed tensile fabric being processed for panel assmbly at Architen Landrell

Digitally printed tensile fabric being processed for panel assmbly at Architen Landrell

photo 3

Digitally printed tensile fabric produced by VGL in Reading, being prepared for panel assembly at Architen Landrell

Tensile screen installation in progress.

Tensile screen installation in progress.