Tag Archives: Digital

The Whiteleaf Centre

I have been asked by Tom Cox, Artscape Project Manager for Oxford Heath NHS Foundation Trust, to prepare some draft artwork, based upon the designs for the Whiteleaf Hospital, which can be printed and framed for display at the Trust’s offices.

These are some of the draft images –

Draft - Street Trees 1. Image Christopher Tipping

Draft – Street Trees 1. Image Christopher Tipping

Draft artwork for Whiteleaf Centre Glazed Screens. Christopher Tipping

Draft artwork for Whiteleaf Centre Glazed Screens. Christopher Tipping

Whiteleaf Centre, Aylesbury. Draft artwork for glazed screens. Christopher Tipping

Whiteleaf Centre, Aylesbury. Draft artwork for glazed screens. Christopher Tipping

Whiteleaf Centre, Aylesbury. Draft artwork for glazed screens Christopher Tipping

Whiteleaf Centre, Aylesbury. Draft artwork for glazed screens Christopher Tipping

Whiteleaf Centre, Aylesbury. Draft artwork for glazed screens Christopher Tipping

Whiteleaf Centre, Aylesbury. Draft artwork for glazed screens Christopher Tipping

 

 

 

Central Chelmsford – Large Granite Platform Seat

One of the most striking & singular elements of the interpretation project at Burgess Springs,  Central Chelmsford is the large granite platform seat.

This feature is some 2.4m square & manufactured in 4 large units. The surface is being sandblasted with images and text, both inspired by the writing of Anne Knight of Chelmsford. 

The granite artwork is being project managed by Nigel Hudson, Masonry Product Manager  for  Hardscape at their premises at Long Marston, Stratford Upon Avon.  The sandblasting is being carried out by Masonry Manager, Vladimir Zonozicka. We have met several times to discuss and sample the process & the collaboration has in turn, resulted in a much more interesting peice of work.

The image shows the light coloured vinyl stencil applied to the granite surface. Some layers of sandblasting have already been achieved & these have the vinyl stripped away to reveal the sandblasted surface. The deepest blasting is no more than 2mm, but the effects can be striking, particularly when wet or in direct sunlight. Image: Hardscape

The image shows the light coloured vinyl stencil applied to the granite surface. Some layers of sandblasting have already been achieved & these have the vinyl stripped away to reveal the sandblasted surface. The deepest blasting is no more than 2mm, but the effects can be striking, particularly when wet or in direct sunlight. Image: Hardscape

The work is manufactured from a grey granite with a honed finish. The early artworks suggest a green colour - which was influenced by the Royal Green granite used for some paving detailing - this is not the case. Christopher Tipping for Central Chelmsford

The work is manufactured from a grey granite with a honed finish. The early artworks suggest a green colour – which was influenced by the Royal Green granite used for some paving detailing – this is not the case. Christopher Tipping for Central Chelmsford

Draft artwork in black & white with some text highlighted in red for the attention of the manufacturer, Hardscape. Christopher Tipping for Central Chelmsford

Draft artwork in black & white with some text highlighted in red for the attention of the manufacturer, Hardscape. Christopher Tipping for Central Chelmsford

 

 

 

Draft artwork in black & white with some text highlighted in red for the attention of the manufacturer, Hardscape. Christopher Tipping for Central Chelmsford

Draft artwork in black & white with some text highlighted in red for the attention of the manufacturer, Hardscape. Christopher Tipping for Central Chelmsford

 

Granite slab awaiting sandblasting by Hardscape. Christopher Tipping for Central Chelmsford

Granite slab awaiting sandblasting by Hardscape. Christopher Tipping for Central Chelmsford

 

The development scheme is being delivered on behalf of Genesis Housing by Denne & project managed by Bidwells.

Bicester Community Hospital

The art project is now completed on site with all the digitally printed panels installed.

I visited on Friday 14th November to review progress & the following images are taken from that visit.

External Landscape of the hospital - in progress

External Landscape of the hospital – in progress

Each of the 10 ward rooms has a variation upon a single design. This was achieved for both economy & to meet a very tight deadline.

Each of the 10 ward rooms has a variation upon a single design. This was achieved for both economy & to meet a very tight deadline.

The brief was built around the need for privacy in the rooms. Large glazed screens open up onto  a landscaped courtyard. Although these spaces are being planted with trees and some small shrubs, most of the space would be turfed. Patients, staff & visitors can still see out from the windows in the knowledge that their privacy was being maintained. Opaque and transparent layers with drawn & cut out detailing were created to provide some variation & changeability in the surface.

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

When the sun comes out, the shadows follow.

When the sun comes out, the shadows follow.

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

BIcester Community Hospital - artwork for glazed screens by Christopher Tipping

Detail: Section of digitally printed glazing vinyl installed.

Detail: Section of digitally printed glazing vinyl installed.

 

 

 

 

Bicester Community Hospital

Wednesday 1st October 2014

I have just been commissioned by Tom Cox, Artscape Project Manager for Oxford Health NHS Foundation Trust to create artwork for the new Bicester Community Hospital.  The new hospital is being delivered by Kajima & Nightingale Architects alongside Mansell Construction – now part of Balfour Beatty Construction UK.

Bicester Community Hospital - Image by Kajima.co.uk

Bicester Community Hospital – Image by Kajima.co.uk

The new works will be digitally printed onto optically clear vinyl and applied to the glazed window & door screens of 10 ward rooms throughout the building.

Typical glazed integrated door & window screen for digitally printed artwork.

Typical glazed integrated door & window screen for digitally printed artwork.

2014-09-24 10.47.57

External view of ground floor elevation with glazed screens

External view of ground floor elevation with glazed screens

 

The work is being manufactured and installed to my designs by Guardian Window Film.

 

‘Heart of the Campus’, Sheffield Hallam University – Phase 2 Manifestations

Wednesday 1st October 2014

Yesterday the university client approved the Phase 2 artworks for the glazing artwork manifestations at the new ‘Heart of the Campus’ building for Sheffield Hallam University, Collegiate Campus.

The project was delivered by Graham Construction and HLM Architects.

The digitally printed glazing manifestation artworks will be manufactured and installed by VGL.

 

VGL's production artwork with annotations by the artist in red & blue -

VGL’s production artwork with annotations by the artist in red & blue –

 

Phase 2 draft artwork with production notes -

Phase 2 draft artwork with production notes –

 

Phase 2 artwork draft with production notes - detail

Phase 2 artwork draft with production notes – detail

Phase 2 artwork drafts with artist production notes - detail

Phase 2 artwork drafts with artist production notes – detail

Phase 2 artwork drafts with artist production notes - detail

Phase 2 artwork drafts with artist production notes – detail

Print

Phase 2 artwork draft in full –

Phase 2 - Detail of artist draft -

Phase 2 – Detail of artist draft –

 

Phase 2 - detail of artist draft -

Phase 2 – detail of artist draft –

 

Phase 2 - detail, artist draft -

Phase 2 – detail, artist draft –

Day Treatment Unit, Cancer Centre, Churchill Hospital, Oxford

Tuesday 16th September 2014, Oxford Churchill Hospital, DTU, Cancer Centre I came up to Oxford today to review the installation of the wall-covering artwork along with VGL and the Trust Arts Coordinator, Ruth Charity. The DTU is an oncology & haematology day unit delivering chemotherapy & other cancer related treatments. The staff delivering this service are the most dedicated and hardworking group of people. How they have made time to collaborate and input into this project has been truly brilliant and a pertinent and sharp reminder that projects such as this succeed because of a positive buy in & contribution by staff and stakeholders alike. The work is created around a central core ‘island’ of offices and consulting rooms about which day treatment chemotherapy services are delivered. Most of the chairs and beds face onto this central island, meaning that most patients spend hours at a time over many weeks or even years staring at dull, blank walls, during treatment, rather than out of the windows behind them, which incidentally are too high to see through. A concept approach was developed to change this dull & monotonous view into a contemplative and softly illuminated abstract vista, interrupted by the suggested shadows of overhanging branches and foliage with dappled light breaking through.

2014-09-16 14.56.26

Corridor linking Chemotherapy Waiting Room to Oncology day treatment room

2014-09-16 14.39.03

Haematology treatment space

2014-09-16 14.42.10

Nurse Station

 

2014-09-16 15.17.09

Detail: Digitally printed vinyl wall covering

2014-09-16 14.41.00

Detail: Digitally printed vinyl wall covering

 

2014-09-16 14.45.20

Nurse Station

2014-09-16 15.15.21 2014-09-16 15.15.54

2014-09-16 14.45.40

Patient and visitor drinks station

2014-09-16 15.10.19

Corridor linking Oncology day treatment space with the Chemotherapy waiting room

2014-09-16 15.19.52

Haematology treatment space nurse station

2014-09-16 14.46.09

Detail: Patient & visitor drinks station

2014-09-16 15.19.22

Haematology treatment space nurse station

2014-09-16 15.04.57

Detail

2014-09-16 15.18.27

Detail

2014-09-16 15.18.10

Detail

2014-09-16 15.17.59

Detail with penguins

2014-09-16 15.16.36

Detail

2014-09-16 15.13.58

Oncology treatment space main nurse station

2014-09-16 15.17.29

Hand wash station

2014-09-16 14.48.06

Oncology nurse station – Detail of wall covering

2014-09-16 14.37.06

Haematology treatment space – Detail of wall covering

‘Bransholme Seed Cloud’. Winifred Holtby & Tweendykes Schools

‘Bransholme Seed Cloud’

The area around Bransholme has been farmed, cultivated, reclaimed & regenerated slowly over a period of 1000 years. In 1966 the green landscape of ditches & fields was to change dramatically & radically with the building of the new satellite town of Bransholme, now home to over 30,000 people.

The area is still rich in its bio-diversity. The streams, ditches, drains & dykes which dissect Bransholme & its surrounding land provide habitat for a diverse flora & fauna.

At the very heart of Bransholme stands the new Winifred Holtby Secondary and Tweendykes Special School.

This project was inspired by the locality and its rich history and topography. It was equally driven by the relationship which developed within the project team, which included both Head Teachers.

The artwork was digitally printed onto optically clear vinyl & applied to the curtain wall glazing, which spanned both school environments at Winifred Holtby & Tweendykes Schools. It was manufactured & installed by Artworks Solutions Ltd. The new Schools are part of a ‘Building Schools for the Future’ initiative.

Client: Esteem Consortium, Morgan Sindall & JM Architects with Art Consultant Andrew Knight.
christopher-tipping-bransholme-seed-clou-147028

Draft for the Winifred Holtby School

Draft for the Winifred Holtby School

Tweendykes School artwork draft

Tweendykes School artwork draft

Draft detail of all  iconography set into the maelstrom cloud.

Draft detail of all
iconography set into the maelstrom cloud.

This is a sample of all the elements which were drawn up to provide the visual narrative for the project. The all have a specific meaning to the project.

This is a sample of all the elements which were drawn up to provide the visual narrative for the project. The all have a specific meaning to the project.