Tag Archives: Glazing Vinyl

Dorset County Hospital – the new Cancer Unit Glazing Artwork

Image: Draft artwork with re-imagined stones by Christopher Tipping 2018

I have been commissioned to create artwork to be digitally printed onto optically clear vinyl for the external glazing of the new Cancer Unit at Dorset County Hospital. Dorset’s pioneering new cancer unit is under construction and is due to be delivered in 2018. It is being built and operated jointly by Poole and Dorset HospitalsMy approach has been framed by a research trip I made back in June 2008 to the Jurassic Coast World Heritage Site and to Dorchester Museums Archive Collections and the Natural History Museum in London.

Image: Christopher Tipping- Jurassic Coast Dorset 2008

Image: Christopher Tipping- Display Box of Microfossils, Dorset County Museum 2008

Image: Found objects and natural abstractions for Dorset County Hospital Cancer Unit by Christopher Tipping

Ten years ago I created artwork for wayfinding and inlaid bespoke floor coverings for the corridors of the main hospital buildings and also for Maiden Castle House, which provides Psychiatric Services for the Trust. This original body of work, completed in 2010 was considered a resonant starting point for this new project in 2018 and has been instrumental in underpinning the artwork created for the Cancer Unit.

Alex Coulter, former Arts Manager, Arts in Hospital writing in 2008 said –

‘The artist, Chris Tipping, researched and recorded geological structures, fossils and land forms along the Jurassic coast as the basis for his designs. He made drawings on the coast and in Dorset County Museum’s collections and talked to geologists based at Southampton University to help inform his ideas.  Chris was interested in the idea that the floors in the hospital could be interpreted as the layers or strata of the coast with fossil like patterns embedded in them and fragments and elements emerging where different layers meet. They are inlaid into the floor at key areas such as lift thresholds and at the top of staircases to help with wayfinding while smaller elements break up long expanses of corridor. It was Chris’s idea to curve the edges of the flooring and to reveal sections of designs rather as you might see a fragment in the cliff. The technology used is sophisticated with laser cutting creating elements which fit together with no need for sealant in-between. His designs enliven what would otherwise be vast expanses of plain flooring and contribute to making the hospital environment more stimulating and appealing for patients – a healing environment’.

 

The following text was taken from the 2018 project brief by Alex Murdin, Arts Manager, Arts in Hospital, at Dorset County Hospital.

‘Initial consultation with patients and staff suggested that the theme of the Cancer Unit artworks should evolve around nature and light, “Letting in the Light”. Medical and psychological evidence is strong that natural images, textures, patterns and light are all beneficial for wellbeing and recovery . Contact with Nature has been reported to have psychological benefits by reducing stress, improving attention, by having a positive effect on mental restoration, and by coping with attention deficits.

Natural light is important to healing and wellbeing and patients with views of open spaces get better faster. As the views from the new Cancer Unit will be limited to other hospital buildings and urban Dorchester, art can provide an alternative view for patients through translucent imagery of landscape and natural forms on windows. The window vinyls must in any case screen off views of the interior from outside by passers-by and occupiers of adjacent buildings, as necessary for patient’s actual and perceived privacy and confidentiality without the need for blinds and the accompanying loss of light’.

Dorset’s pioneering new cancer unit is under construction and due to be delivered in 2018 is being built and operated jointly by Poole and Dorset Hospitals. It will deliver world class health care for our local communities. The project will develop cancer facilities for patients all across Dorset and bring radiotherapy services to Dorchester for the first time. The new facilities will be life-changing, particularly for people who have previously had to travel long distances for radiotherapy services in Poole.

The unit will serve people of all ages, who have been diagnosed with cancer as well as their families. Patients who use this service are likely to be distressed and for some people, they may be living with a terminal diagnosis. The unit will be home to new linear accelerators (LINAC) – the device most commonly used for external beam radiation treatments for patients with cancer. It will be a multi-functional space offering life changing radiotherapy, consulting rooms and counselling rooms. The unit will also be used by support groups. The unit is being funded Dorset County Hospital Charity, Dorset County Hospital NHS Foundation Trust (DCHFT), Poole Hospital NHS Foundation Trust and with a major legacy from the photographer Robert White, a local man who died from cancer in 2015′. 

Image: Draft Artwork for Dorset County Hospital Cancer Unit by Christopher Tipping

Image: Draft Artwork – Found & re-imagined stones for Dorset County Hospital Cancer Unit by Christopher Tipping

Image: Draft artwork for Dorset County Hospital Cancer Unit by Christopher Tipping

 

 

Littlemore Mental Health Centre, Oxford

Project Update – 20th April 2017 

Mental Health Services at Littlemore Mental Health Centre, are directed and managed by Oxford Health NHS Foundation Trust .

This arts in health project was commissioned for Wenric Ward , which provides Low Secure Adult Services  – by Tom Cox of Artscape and the Staff of Wenric Ward.

Information about the history of the earlier Littlemore Hospital in Oxford can be accessed via this link to the Oxfordshire Health Archives  and to the accompanying site about County Asylums 

Tom worked alongside Occupational Therapists Helen Keay (Senior OT) and Holly Williams, in collaborating with patients, to undertake a series of workshops centred around drawing and mark making. I was subsequently provided with access to these drawings as inspiration for the artwork, using where possible, drawing motifs, textures and colours which formed part of the outcome from the creative sessions.

The project site is created within the internal circulation space of the Ward, centred around a small external courtyard. Artwork will be digitally printed onto optically clear vinyl and applied to the glazing, which provides views into the courtyard. The artwork has been commissioned to be applied on three sides of the courtyard glazing taking in the Circulation Corridor, Lounge and Multi-Faith Room, animating the space, introducing colour and detail and to visually engage patients and staff.

 

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Harrison Park, Hall Road, Hull – Part 3

Friday 10th March 2017 – Final installation of the glazing vinyls at Harrison Park, Hull.

VGL have done an amazing job – as ever – collaborating with me through detailed design / design for production / sampling / revisions / and final installation. A big thanks to them !

I have also been supported throughout the project by Andrew Knight of RKL Consultants who developed and delivered the Arts Strategy for all three Extra Care Facilities being built in Hull.

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

 

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

External Glazing Vinyl …

Draft studio sample proof by VGL – glazing vinyl print for review and comment – Image: Christopher Tipping

Draft site installation of the glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Detail: Digitally printed tonal white onto optically clear vinyl manifestations. image: Bronwen Gwillim

Draft install of sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

 

Along the main corridor within the new unit are a series of rooms for staff, service users and their families, consulting and treatment spaces. Almost all of these rooms look out onto a blank brick wall of an adjacent building about 1.5m from the windows. The artwork is digitally printed in tones of opaque and translucent white ink onto optically clear vinyl. Cut out detailing and clear unprinted areas bring the brick all, colour and texture to work with the design and integrate what could otherwise have been an unforgiving backdrop and view to those working and visiting the spaces.

We have collaborated with Vinyl Graphics Ltd – VGL – for this element of the project.

Draft install of sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Draft site installation of the glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Draft production design for print-white artwork onto optically clear vinyl manifestations. Image: VGL Ltd

Draft site installation of the glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Adjacent brick wall elevation and backdrop to the new interior spaces – before the project started. Image: Christopher Tipping

Sub-Waiting room design draft using the external brick backdrop as an integrated design feature. Image: Christopher Tipping

Draft studio sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Christopher Tipping

Draft studio sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Christopher Tipping

Sub-Waiting room design proposal using the external brick backdrop as an integrated design feature. Image: Christopher Tipping

Multi-Function Room design proposal using the external brick backdrop as an integrated design feature. Image: Christopher Tipping

‘Harrison Park’, Hall Road, Hull – new project commission !

I have just been commissioned on a new ‘Extra Care’ Housing development on Hall Road, Orchard Park in Hull. 

This project is being delivered by Riverside Care and Support in partnership with Wates Living Space. The project architects are Croft Goode. The landscape architects are re-form landscape architects.

This is one of three developments in the City which Riverside are delivering concurrently. The other sites are Leads Road on the north Bransholme Estate and Hawthorne Avenue in West Hull. There is a substantial integrated arts strategy and programme, developed and being delivered by RKL Consultants.   I am one of a number of artists who have been commissioned to respond to these sites. The other artists are: Jyll Bradley, Katayoun Dowlatshahi, Rona Smith, Tim Norris and Angus Ross.  

Riverside (one of the leading social housing providers in the UK), in partnership with Wates Living Space, is developing three new high quality extra care schemes within the city of Hull;

Harrison Park, Hall Road (65 apartments, 60 x 2bed, 5 x 1 bed)

Cecil Gardens, Hawthorn Avenue (95 apartments, 89 x 2 bed, 6 short stay)

Redwood Glades, Leads Road (156 apartments 60 x 2 bed, 96 x 1 bed))

 The developments will be delivered under the PFI protocol. They will be high quality residential developments providing lifetime homes for adults who need some form of extra care and support. Riverside is committed to engaging the skills and imagination of artists in providing people with living environments which enhance their quality of life, stimulate their imagination and which contribute meaningfully to life of the community”. RKL Artist Project Brief.