Tag Archives: Tameside and Glossop Integrated Care NHS Foundation Trust

Tameside Hospital New Macmillan Unit – Part 2

The Chemotherapy Treatment Room. During my last visit to site on 13th March 2017 – I was really interested to see how the creative concept for the project had been applied in the Chemotherapy Treatment Room – a state of the art, 6 chair Chemotherapy Suite.

The artwork was to be applied to the adjustable privacy screens adjacent to each chair. The work forms a continuous landscape, divided into 6 sections, which will be continually re-arranged to present new combinations as the screens are used throughout the day.

These screens were manufactured and installed by Kwickscreen. 

The Christie Hospital has also launched a 3 day a week chemotherapy service at the new £1.8m Macmillan Unit.

Tameside Macmillan Unit.  Willis Newson. IBI Group Architects. John Turner Construction Group

 

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the Chemotherapy Suite at the New Macmillan Unit, showing artwork applied to the privacy screens. Project Artist: Christopher Tipping

 

Tameside Hospital New Macmillan Unit – Part 1

I made my last visit to site on 13th March 2017 – to see the artworks fully installed. The interiors throughout the new unit are all completed, fully furnished and operational and the first clinics were to be held the very next day. Tameside Macmillan Unit  Willis Newson

No more words – only images –

Interior detail of the New Macmillan Unit at Tameside Hospital – Project Artist: Christopher Tipping

Interior detail of the New Macmillan Unit, showing the main corridor bespoke wallcovering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering & timber handrail. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering & solid timber handrail. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering & solid timber handrail. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the external glazing artworks. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the external glazing artworks. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the external glazing artworks. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the external glazing artworks. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the external glazing artworks. Project Artist: Christopher Tipping

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the external glazing artworks. Project Artist: Christopher Tipping

Main Corridor Artwork … nearly there !

17th January 2017

New Macmillan Unit for Tameside& Glossop Integrated Care NHS Foundation Trust

I know that this has been a rather long session of recent postings – but I am in ‘catch-up’ mode and before the new unit opens I wanted to get as much of the project documented, so bear with me if you can !

Detail: digitally printed large scale corridor Wallcovering. New Macmillan Unit. Image: Bronwen Gwillim

By far the most visible of the installations being delivered is the large scale bespoke ‘landscape’ running the length of the new corridor space. This artwork is not a linear narrative, so can be experienced from whatever direction you are walking in. It isn’t a conventional landscape either, with a foreground, horizon and expansive sky. It may have elements of this about it – BUT, the original walk I made with Stewart Ramsden into the Landscape of Tameside was only the beginning of a creative process and the development of a descriptive iconography which could help to tell a story about a journey.

Detail: digitally printed large scale corridor Wallcovering. New Macmillan Unit. Image: Bronwen Gwillim

Close up detail: digitally printed large scale corridor Wallcovering. New Macmillan Unit. Image: Bronwen Gwillim

The artwork was developed, manufactured and installed by VGL Ltd. The work is printed onto Dreamscape Suede Wallcovering which has a Poly Cotton fabric backing.

The design work was extensively sampled, with sample installations being carried out at the Hospital –  as you can see from the following images. Where necessary the design was then tweaked to fit following comments before finally being approved for full printing and manufacture.

Main Corridor to the New Macmillan Unit by IBI Group Architects prior to the installation of the artworks. Image: Bronwen Gwillim

The detail strips of artwork , shown here in red, were to be sample printed by VGL at full scale for discussion and approval. Image: Christopher Tipping

The detail strips of artwork , shown here in red, were to be sample printed by VGL at full scale for discussion and approval. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Following approval of the strip samples, a full scale print run started and was installed on site for further comment and review / approval.

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

External Glazing Vinyl …

Draft studio sample proof by VGL – glazing vinyl print for review and comment – Image: Christopher Tipping

Draft site installation of the glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Detail: Digitally printed tonal white onto optically clear vinyl manifestations. image: Bronwen Gwillim

Draft install of sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

 

Along the main corridor within the new unit are a series of rooms for staff, service users and their families, consulting and treatment spaces. Almost all of these rooms look out onto a blank brick wall of an adjacent building about 1.5m from the windows. The artwork is digitally printed in tones of opaque and translucent white ink onto optically clear vinyl. Cut out detailing and clear unprinted areas bring the brick all, colour and texture to work with the design and integrate what could otherwise have been an unforgiving backdrop and view to those working and visiting the spaces.

We have collaborated with Vinyl Graphics Ltd – VGL – for this element of the project.

Draft install of sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Draft site installation of the glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Draft production design for print-white artwork onto optically clear vinyl manifestations. Image: VGL Ltd

Draft site installation of the glazing vinyl print for review and comment – Image: Bronwen Gwillim

Adjacent brick wall elevation and backdrop to the new interior spaces – before the project started. Image: Christopher Tipping

Sub-Waiting room design draft using the external brick backdrop as an integrated design feature. Image: Christopher Tipping

Draft studio sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Christopher Tipping

Draft studio sample proof glazing vinyl print for review and comment – Image: Christopher Tipping

Sub-Waiting room design proposal using the external brick backdrop as an integrated design feature. Image: Christopher Tipping

Multi-Function Room design proposal using the external brick backdrop as an integrated design feature. Image: Christopher Tipping

Chemotherapy Treatment Room

16th January 2017

Draft design for the Tameside ‘landscape’ of 5 interrelated & double-sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping

The Chemotherapy Treatment Room within the New Macmillan Unit at Tameside and Glossop Integrated Care NHS Foundation Trust will feature five retractable ‘pull-out’ privacy screens manufactured by Kwickscreen, onto which artwork can be digitally printed. The flexible material for printing is an opaque, but translucent (if that makes sense!) crisp white vinyl. We have proposed a series of artworks inspired by the theme originally drawn out in the main corridor artwork & also by the new planting and design of the adjacent external courtyard designed by Olivia Kirk Gardens. The large windows of the Treatment Room face directly into this newly refurbished and planted space.

It is unlikely that all the screens will be drawn out at the same time…what is more likely is that smaller sections of each screen may be visible at various times, creating an ever changing backdrop to the activity in the room.

A draft design for the Chemotherapy Treatment Room retractable privacy screen. Image: Kwickscreen / Christopher Tipping

Plan Drawing – A draft design for the 5 screens in the Chemotherapy Treatment Room featuring retractable privacy screens. Image: Christopher Tipping / IBI Group Architects

Draft design for the 5 double sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping

1 of 5 – ‘Tameside Landscape’ of interrelated & double-sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping

2 of 5 – ‘Tameside Landscape’ of interrelated & double-sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping

3 of 5 – ‘Tameside Landscape’ of interrelated & double-sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping

4 of 5 – ‘Tameside Landscape’ of interrelated & double-sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping

5 of 5 – ‘Tameside Landscape’ of interrelated & double-sided retractable privacy screens in the Chemotherapy Treatment Room. Image: Christopher Tipping