Day Treatment Unit, Cancer Centre, Churchill Hospital, Oxford. Detailed Design

We have been working alongside Carly Birkett, Account Manager at VGL, Reading, who has collaborated extensively on the design production, manufacture and installation planning for the project. By May 2013, we had small scale sample panels produced and installed within the unit in July 2013 for a number of weeks to gain feedback from staff and user groups. Following this period, the detailed design was revised and re-issued for comment.

Detail: sample panel design for production and installation within the unit to gain comment & feedback on the ideas and concept.

Detail: sample panel design for production and installation within the unit to gain comment & feedback on the ideas and concept.

 

The sample wall coverings were produced and installed for comment. They were also testing the process of installation and the potential hazards and pitfalls of preparing the unit  for the full installation.

7th July 2013 – The sample wall coverings were produced and installed for comment. They were also testing the process of installation and the potential hazards and pitfalls of preparing the unit for the full installation.

Sample installed for review within the unit circulation corridor.

7th July 2013 – Sample installed for review within the unit circulation corridor

One issue which arose was that within the confines of the the narrow corridor, the blurred form of the tree had a rather dizzying effect on some people as they tried to focus upon it. We alleviated the problem by layering another transparent image, which was very sharp, onto the surface, which gave the eye a clear object upon which to focus. Hopefully this has addressed the issue.

A number of trips were made to VGL's offices and production unit in Reading, where I worked alongside the production designer in reviewing and building the production artworks.

A number of trips were made to VGL’s offices and production unit in Reading, where I worked alongside the production designer in reviewing and building the production artworks.

Sample panels spread out for review and discussion at VGL

19th November 2013 and a trip to VGL in Reading. Sample panels spread out for review and discussion at VGL

Sample panels printed for review during design meetings at VGL in Reading

Sample panels printed for review during design meetings at VGL in Reading

Detailed plans of all the interior elevations were plotted by VGL. Carly Birkett made a number of site visit to take measures and ensure the right drawings were produced.

Detailed plans of all the interior elevations were plotted by VGL. Carly Birkett made a number of site visit to take measures and ensure the right drawings were produced.

19th November 2013, reviewing drafts on train home after meeting in Oxford.

19th November 2013, reviewing drafts on train home after meeting in Oxford.

19th `november 2013. Making notes on draft designs

19th `november 2013. Making notes on draft designs

2013-11-19 14.22.38 The three following images are the set of final & approved pdf’s circulated for formal approval. These are the designs which went into production and printing

Final production design for Clinical Preparation Pod area.

Final production design for Clinical Preparation Pod area.

Detailed production design for the Nurse Office Pod area.

Detailed production design for the Nurse Office Pod area.

Final production design for the Storage / Counselling area.

Final production design for the Storage / Counselling area.

Detail: Final artwork

Detail: Final artwork

Detail: Final Artwork

Detail: Final Artwork

Detail: Final Design

Detail: Final Design

These are the individual elevations in linear form which make up the interior 'island' or glade within the unit. Only small sections of the walls can be seen at any one time. The elevations will be interrupted by doors and direction changes etc.

Detail: A partial view of  the individual elevations in linear form which make up the interior ‘island’ or glade within the unit. Only small sections of the walls can be seen at any one time. The elevations will be interrupted by doors and direction changes etc.

The final designs were then sampled and full scale sections delivered to the Trust for review and comment.  As you can see from the following images, the panels were quite a handful to manage and manoeuvre.

mmmm

5th December 2013 & a trip to Oxford to review the  new samples. Carly Birkett, Accounts Manager for VGL and Ruth Charity, Arts Coordinator for Oxford University Hospitals NHS Trust, hold up the sample panel for staff and me to view.

5th December 2013 DTU, Cancer Centre, Oxford

On 5th December 2013, we finally approved the samples panels produced from the detailed production designs. From here on it was all go to set a schedule for print, manufacture and installation.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply