Tag Archives: John Turner Constuction Group

Main Corridor Artwork … nearly there !

17th January 2017

New Macmillan Unit for Tameside& Glossop Integrated Care NHS Foundation Trust

I know that this has been a rather long session of recent postings – but I am in ‘catch-up’ mode and before the new unit opens I wanted to get as much of the project documented, so bear with me if you can !

Detail: digitally printed large scale corridor Wallcovering. New Macmillan Unit. Image: Bronwen Gwillim

By far the most visible of the installations being delivered is the large scale bespoke ‘landscape’ running the length of the new corridor space. This artwork is not a linear narrative, so can be experienced from whatever direction you are walking in. It isn’t a conventional landscape either, with a foreground, horizon and expansive sky. It may have elements of this about it – BUT, the original walk I made with Stewart Ramsden into the Landscape of Tameside was only the beginning of a creative process and the development of a descriptive iconography which could help to tell a story about a journey.

Detail: digitally printed large scale corridor Wallcovering. New Macmillan Unit. Image: Bronwen Gwillim

Close up detail: digitally printed large scale corridor Wallcovering. New Macmillan Unit. Image: Bronwen Gwillim

The artwork was developed, manufactured and installed by VGL Ltd. The work is printed onto Dreamscape Suede Wallcovering which has a Poly Cotton fabric backing.

The design work was extensively sampled, with sample installations being carried out at the Hospital –  as you can see from the following images. Where necessary the design was then tweaked to fit following comments before finally being approved for full printing and manufacture.

Main Corridor to the New Macmillan Unit by IBI Group Architects prior to the installation of the artworks. Image: Bronwen Gwillim

The detail strips of artwork , shown here in red, were to be sample printed by VGL at full scale for discussion and approval. Image: Christopher Tipping

The detail strips of artwork , shown here in red, were to be sample printed by VGL at full scale for discussion and approval. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Full scale strip samples of the corridor wallcovering arrived at the studio for review. Image: Christopher Tipping

Following approval of the strip samples, a full scale print run started and was installed on site for further comment and review / approval.

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Gareth Llewellyn

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim

Installation of the full scale corridor artwork begins on site. Image: Bronwen Gwillim