Tag Archives: Public Art. Healthcare

Christopher Tipping – Practice Update

Tuesday 3rd May 2017

“This is what I do”…

Chatham Placemaking Project – Left to Right – Project Artists: Xtina Lamb, Christopher Tipping, Simon Williams, Rob Young

A review of current and recently completed works –

I am an experienced Artist working in Public Realm, Urban Regeneration and Healthcare environments for Local Authorities, NHS Trusts and the Private Sector.

My projects exhibit contrasting variations in scale, budgets and delivery programmes. They illustrate how I can creatively collaborate within and successfully contribute to a variety of multi-disciplinary teams working in diverse locations and communities.

What underpins my approach to every project however, is a passion for contextually driven creative research and site analysis with which to inform, influence or drive a project forward. What actually delivers the project thereafter is an ability and a desire to collaborate from the outset, respectful of and creatively responsive to the contribution of all members of a client group.

I want to be involved in projects which create spaces and places which resonate with the people who will ultimately use them and which enhances their personal enjoyment and experience of it.

Click on the project titles for links to more detailed information.

 

CHATHAM PLACEMAKING PROJECT Public Realm and Regeneration – Status: Ongoing

Commissioned by Medway Council & Network Rail

Francis Knight Art Consultants

LDA Design & Project Centre

T Loughman Building and Civil Engineering Contractor

Hardscape

Chatham Placemaking Project. Draft Magazine page for ‘A Circle of Words in a Military Square’.

Chatham Placemaking Project. Draft Magazine page for ‘St John’s Steps & Crossing’. Artist: Christopher Tipping

 

SOUTHAMPTON STATION QUARTER NORTH – Transport & Public Realm – Status: Completed

Commissioned by Southampton City Council and Balfour Beatty Living Places

CH2MHill Halcrow 

Balfour Beatty

Hardscape

Cornish Concrete Products

Michael Grubb Studios

Parose Projects

Southampton Station Quarter North – Frobisher House Forecourt. Image: Wilson Massie. Project Artist: Christopher Tipping

Southampton Station Quarter North – Station Forecourt. Image: Wilson Massie. Project Artist: Christopher Tipping

 

HARRISON PARK, ORCHARD PARK, HULL – Extra Care Housing Scheme – digitally printed glazing vinyl and wall mounted work – Status: Ongoing

Commissioned by Riverside UK , Hull City Council & Wates Living Space 

RKL Public Art Consultants 

VGL – Vinyl Graphics Ltd

Croft Goode Architects

Re-Form Landscape Architects

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

 

LITTLEMORE MENTAL HEALTH CENTRE, OXFORD – Wenric Ward, digitally printed glazing vinyl – Status: Ongoing

Commissioned by Oxford Health NHS Foundation Trust & Artscape 

Vinyl Graphics Ltd

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

Draft Artwork for Wenric Ward, Littlemore Mental Health Unit, Oxford. Artist: Christopher Tipping

 

TAMESIDE NEW MACMILLAN UNIT  – Status: Completed

Commissioned by Tameside & Glossop Integrated Care NHS

Willis Newson Arts & Health Consultancy 

IBI Group Architects Rochdale, UK 

KKE Architects

John Turner Construction Group

Interior of the New Macmillan Unit, showing a detail of the main corridor bespoke wall covering as seen through the laminated glazed screens. Project Artist: Christopher Tipping

Interior detail of the New Macmillan Unit at Tameside Hospital – Project Artist: Christopher Tipping

 

KINGSBRIDGE LANE, SOUTHAMPTON – Public Realm project currently in development. An extension of the Southampton Station Quarter North Project – Status: Ongoing

Commissioned by Southampton City Council & Balfour Beatty Living Places

Hardscape

Kingsbridge Lane, Southampton. Draft sketch: Text embedded into basalt paving. Artist: Christopher Tipping

Kingsbridge Lane, Southampton. Draft Concept sketch: Stainless Steel screening wall with text. Artist: Christopher Tipping

70th Anniversary Screen, Central Concourse, Jubilee Building, Musgrove Park Hospital

Architen Landrell, who manufactured and installed the tensile screen, sent me their project images this week. Some of these I hadn’t seen before, so  am now posting for the first time.

One side up !

One side up !

Looking into the central void space between columns.

Looking into the central void space between columns.

One side of the double sided screen is attached -

One side of the double sided screen is attached –

Digitally printed fabric in process of installation and attaching to frame.

Digitally printed fabric in process of installation and attaching to frame.

They show the fabric installation in progress and the steel frame attached the columns in the Central Concourse. The concept for the work was determined by the need for the fabric to create a privacy screen between the main thoroughfare and hub of the Central Concourse & the clinical corridor which ran adjacent to it, without compromising the architectural space or blocking light. GEDC0208_1.0 - (602627)_Extra Large - (762759)

The tensile fabric is translucent and the supporting structure and columns can be seen through it.

The tensile fabric is translucent and the supporting steel frame structure and architectural columns can be seen through it.

IMG_4506

Detail: Shadow 'Cross' & dynamic flow of archive narrative .

Detail: Shadow ‘Cross’ & dynamic flow of archive narrative .

Text was used as both a textural device and a narrative with which to lead the viewer through the work. Text came from two primary sources. The Hospital provided a great archive through which to trawl. A good deal of this was in the form of written accounts of service by retired staff. The other source was form an ex US Servicemen, Sidney A. Smith MD, who had served as a doctor at Musgrove Park during WWII. His book, A History of Musgrove Military Hospital During World War II and The 67th General Hospital, was a fascinating account of the early years and origins of the Hospital. Sidney Smith had very kindly allowed me access to his photographs & images  during my time working a lead artist at Musgrove Park. Some of this text is below:   “A Royal Visit by H.M Queen Elizabeth the Queen Mother on Thursday, 19th November 1959, was a great occasion for Taunton. The town was gaily decorated, church bells pealed, and, despite the dismal weather forecast, the spirit of the people was at its brightest. Following the reception at the Station, H.M. Queen Elizabeth left for the Musgrove Park Branch of the Taunton & Somerset Hospital, where on arrival, she was presented with a posy of orchids, pink rosebuds and lilies of the valley”.  “The 67th General Hospital adopted a banner, which bore images of a Pine tree and a cactus plant to symbolize the Maine contingent of doctors and nurses joined with the enlisted men who were mostly from Texas and Oklahoma”.  “We used to have Sunflower competitions at the back of x-ray. Seeds would be planted and ingenious methods of support would be rigged, much to the amusement of both staff and patients”.   “From the beginning of my time here we had the National Uniform, classic navy blue for the Sisters and light blue for the Staff Nurses and of course you had your belt, which kept many a waistline under control. We were quick to abandon the paper hats, although the sisters were more reluctant to lose their frilly hats and sleeves. Everyone knew who you were because of the uniform you wore”. 

The frame as seen from level one.

The frame as seen from level one.

The tensile work fully installed. The right hand side of the Central Concourse will become a retail area with units running the same length as the screen opposite.

The tensile work fully installed, as seen from the Level 1 balcony. The right hand side of the Central Concourse will become a retail area with units running the same length as the screen opposite. They are just out of shot in this image.

The Central Concourse space has a fantastic timber ceiling detail by Project Architects BDP. GEDC0236_1.0 - (602653)_Extra Large - (762779)