Tag Archives: Landscape

Harrison Park, Hall Road, Hull – Part 3

Friday 10th March 2017 – Final installation of the glazing vinyls at Harrison Park, Hull.

VGL have done an amazing job – as ever – collaborating with me through detailed design / design for production / sampling / revisions / and final installation. A big thanks to them !

I have also been supported throughout the project by Andrew Knight of RKL Consultants who developed and delivered the Arts Strategy for all three Extra Care Facilities being built in Hull.

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

 

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Detail: Glazing Vinyl installation Harrison Park, Hall Rd, Hull Extra Care. Artist: Christopher Tipping

Harrison Park, Hall Road, Hull – Part 2

Harrison Park, Hull – Artwork Development

Each element used in the design starts as an ink sketch or line drawing. These are often drawn over-sized and larger than they will appear in the artwork to scale. The individual images are then scanned and saved as high res. jpegs allowing me to import into Photoshop.

 

Concept development – drawings of plants for Harrison Park, Extra Care Facility, Hull. Artist: Christopher Tipping

Double Dyer – drawings of plants for Harrison Park, Extra Care Facility, Hull. Artist: Christopher Tipping

Potmus Lucens drawing for Harrison Park, Extra Care Facility, Hull. Artist: Christopher Tipping

Birds Foot Trefoil drawings for Harrison Park, Extra Care Facility, Hull. Artist: Christopher Tipping

 

Artwork Development – Individual motifs and vectors used in the artwork for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Abstract Field Pattern Motifs used as backgrounds in the glazing vinyl artworks for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Abstract Field Pattern Motifs used as backgrounds in the glazing vinyl artworks for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

 

The following drafts were approved and signed off by the client team to develop into detailed design for production.

 

Early draft for complete elevation of glazing vinyl artworks for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Early draft for Restaurant glazing vinyl elevation for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Early draft for Restaurant glazing vinyl elevation for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Early draft for the Communal Lounge glazing vinyl elevation for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Draft for whole elevation glazing vinyl for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

In the above draft artwork the optically clear vinyl, with no print colour is shown as black. This would appear as fully transparent glazing. The artwork presents various colour & opacity values, utilising print white techniques to great effect. VGL have been excellent and creative collaborators on this project.

Below is a draft production file from VGL which shows – in tones of pink – the strength of opaque and translucent white which is printed in-between the colour layers.

Production draft for the Communal Lounge glazing vinyl’s for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Draft of the Restaurant glazing vinyl for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Draft detail of the Restaurant elevation glazing vinyl for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Draft for the Communal Lounge glazing vinyl’s for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

Draft for the Large Activity Room glazing vinyl’s for Harrison Park, Hull. Artist: Christopher Tipping

The trick with all these proposals is to get the right proportion of printed cover, clear glazing and translucency. All very well on paper – but once installed, there are views beyond the glazing to consider too. The movement of traffic, activity of people and the ever changing weather. These all impact considerably on how the installed artwork can be read and appreciated, both from at distance and from up close.

Full scale printed samples are the next item on the list.

 

 

Day Treatment Unit, Cancer Centre, Churchill Hospital, Oxford. Concept & Draft Design

This is an introduction to the project – ‘Landscape: bringing the outside in’

This is a full scale sample panel for an area of bespoke wall covering. VGL produced many such sample for us to approve and have been incredibly understanding and helpful in bringing the project to fruition. Ruth Charity, Arts Co-ordinator is on the right of this image & Carly Birkett, Account Manager for VGLis on the left.

This is a full scale sample panel for an area of bespoke wall covering. VGL produced many such sample for us to approve and have been incredibly understanding and helpful in bringing the project to fruition. Ruth Charity, Arts Co-ordinator is on the right of this image & Carly Birkett, Account Manager for VGLis on the left.

This arts project was commissioned in April 2012 for the Cancer & Haematology Day Treatment Unit, aka DTU, at Churchill Hospital, Oxford.  Ruth Charity, the Arts Coordinator for Oxford University Hospitals NHS Trust has been instrumental in delivering the arts strategy. The Cancer Centre opened in March 2009 & was delivered by the Churchill Construction Consortium and designed by Steffian Bradley Architects.

The art project is currently in production and installation is starting on site this coming weekend.

The project brief described the unit as: “Between 70 -90 patients/day attend the Day Treatment Unit requiring treatment for varying malignancies and benign blood disorders. The treatment regimens (e.g. chemotherapy / blood transfusions) can be complex & lengthy, taking anything from 30 minutes to several hours, with some patients attending twice a week and others once every three weeks. The Day Treatment Unit consists of one long horseshoe-shaped room,accommodating 12 beds & 30 chairs. Currently there is little artwork on the walls and there is little of interest for patients to view. The windows are very high so there is no opportunity for patients to look out and thus no sense of what the weather is like or even what season it is. As a space, which patients visit on a regular basis, it offers little to lift the tedium of repeat visits”. 

Day Treatment Unit, Nurse Station. The patients within the unit are treated in beds or chairs set out around the perimeter of the rooms, facing into the centre of the room with any windows and natural light behind them. This is a typical view of the space.

Day Treatment Unit, Nurse Station. The patients within the unit are treated in beds or chairs set out around the perimeter of the rooms, facing into the centre of the room with any windows and natural light behind them. This is a typical view of the space.

Day Treatment Unit. All the treatment areas face onto a central 'island' of nurse stations and clinical rooms and service corridors, which make for a rather un-relieving view. Some patients are here for up to 4 or 5 hours at a time.

Day Treatment Unit. All the treatment areas face onto a central ‘island’ of nurse stations and clinical rooms and service corridors, which make for a rather un-relieving view. Some patients are here for up to 4 or 5 hours at a time.

mmm

Day Treatment Unit, view from treatment areas with beds and chairs.

Day Treatment Unit, view from treatment areas with beds and chairs.

Day Treatment Unit.

Day Treatment Unit showing treatment chairs facing away from the windows. Although the nurse stations benefit from the natural light which comes in from a series of small, high windows, it does appear to diminish the experience of patients within the unit.

Day Treatment Unit Corridor

Day Treatment Unit Corridor

The aims of the project were :

to create a more welcoming, positive and inviting feel to the Chemotherapy suite;

to create new work that will provide some distraction for patients undergoing treatment;

to create new work that responds to the architecture and interior design of the space and unifies the space;

to create new work that is created with sensitivity to patients and those working in and visiting the department;

to create work that responds to the art programme theme of landscape: bringing the outside in;

to create work that is easy to clean, meets infection control standards and requires little or no maintenance

'Bringing the landscape in...;, The concept was driven by the woodland and planting which surrounded the Cancer Centre, very little of which could be viewed from within the unit. The sky was predominant as the windows are so high. Blue sky, clouds, rain, grey, bright, dull, overcast - all conditions which influenced our discussions and responses to the site.

‘Bringing the landscape in…;, The concept was driven by the woodland and planting which surrounded the Cancer Centre, very little of which could be viewed from within the unit. The sky was predominant as the windows are so high. Blue sky, clouds, rain, grey, bright, dull, overcast – all conditions which influenced our discussions and responses to the site.

Blue sky with clouds...

Blue sky with clouds…

Our approach had to be considerate of and sensitive to the treatments being delivered here and the wellbeing of patients. Scale and distance form the walls was a critical factor. We have to be extremely careful about colour or figurative detail and scale which could have a negative influence on patients.  The more muted and soft views on an early misty morning image taken in a local park began to appear more condusive to setting the stage for our intervention.

Our approach had to be considerate of and sensitive to the treatments being delivered here and the wellbeing of patients. Scale and distance  of patients from the walls  opposite was a critical factor. We had to be extremely careful about colour & figurative detail and scale which could have a negative influence  and impact on patients. The more muted and soft views on an early misty morning image taken in a local park began to appear conducive to setting the stage for our intervention.

'Landscape: bringing the outside in..."

‘Landscape: bringing the outside in…”

Tree shadows on a concrete wall are both sharply focussed or softly blurred depending on the distance of the tree from the wall.

Tree shadows on a concrete wall are both sharply focussed or softly blurred depending on the distance of the tree from the wall.

The shadows of trees here combine with the building onto which they are bast to create an abstract backdrop.

The shadows of trees here combine with the building onto which they are bast to create an abstract backdrop.

I have worked at the Cancer Centre previously within the adjacent Chemotherapy Waiting Room, where a large triptych – an architectural glass artwork, originally commissioned for the old Oncology Unit by GBS Architects, had been re-sited successfully as a screen between the patient waiting room and clinical offices and corridor. This work was further enhanced by digitally printed optically clear vinyl installed on all interior glazing panels within the waiting area by VGL Ltd. I will post an archive review of this project in due course under the heading ‘Chemotherapy Waiting Room’. 

The DTU project was initiated with a two day residency during which I talked to staff and engaged with patients. The delivery of treatments make this a very sensitive place to observe and great care was taken to be as unobtrusive as possible. There has been an ongoing process of engagement & he staff have been a continual joy to work alongside. Their collective upbeat and supportive collaboration has made this project particularly special for me. The key staff, who smoothed the progress of the project throughout have been: Eliz Flanagan – Lead Chemotherapy Nurse, Jane Skelly – Chemotherapy Specialist Nurse and Moira Cunningham – Sister, Oncology and Haematology Outpatients. Other members of the Champions Group who informed my work & engagement within the department are: Claire Tasker – supporter, Julie Bourchier – former patient & Liz Creak – former patient.

Initially I produced a to-scale model of the interior ‘island’, a cluster of rooms around which I was to base the installation. The idea was to create an interior landscape, or vista which almost felt as though the trees and plants were overhanging the space, creating an abstract misty glade to look into.

Plan drawing of the DTU. The pink area outlined in red shows the 'island', a cluster of rooms at the centre of the unit around which the circulation flows. The green line shows the perimeter of the unit and the position of  the treatment chairs and beds all aligned to face the 'island'.

Plan drawing of the DTU. The pink area outlined in red shows the ‘island’, a cluster of rooms at the centre of the unit around which the circulation flows. The green line shows the perimeter of the unit and the position of the treatment chairs and beds all aligned to face the ‘island’.

This is a scale model of the interior 'island' and a concept surface design to illustrate the approach.

This is a scale model of the interior ‘island’ and a concept surface design to illustrate the approach.

Research image - overhanging tree...

Research image – overhanging tree…

Scale model investigating the concept and approach.

Scale model investigating the concept and approach.

Draft for the 'island' elevations.

Draft for the ‘island’ elevations.

Draft artwork for the Beverage Bay wall elevation

Draft artwork for the Beverage Bay wall elevation

Draft wall elevation

Draft wall elevation

Draft Wall Elevation

Draft Wall Elevation

 

We have been working alongside Carly Birkett, Account Manager at VGL, Reading who have collaborated on the design production, manufacture and installation planning for the project. We have had small scale sample panels produced and installed within the unit for a number of weeks to gain feedback from staff and user groups. Following this period, the detailed design was revised and re-issued for comment.

 

 

 

 

 

 

 

–